Íme, a legzöldebb papírgyártás!

Papírújrahasznosítás házon belül? Íme világ első irodai papírújrahasznosító berendezése, amely ráadásul extra víztakarékos.

paperlab.jpgEpson Paperlab

Nemrégiben mutatkozott be a világ első kompakt, irodai papírgyártó rendszere, amely biztonságosan állít elő újrapapírt a gép által felaprított hulladékpapírból, ráadásul igen csekély vízhasználattal. Az Epson Paperlab fejlett technológiával rendelkezik, így nem csak több ezer lap előállítására képes naponta, de a felhasználók különféle méretű, vastagságú és típusú papírt készíthetnek a készülékkel, az irodai papírtól kezdve a névjegykártya papíron keresztül egészen a színes és illatos papírig.

 A környezetvédelmi szempontok ellenére az irodákban továbbra is elengedhetetlen a nyomtatás és a papírhasználat. Egy európai kutatás szerint az irodai alkalmazottak 77% -a létfontosságúnak tekintette a nyomtatókat a hatékony munkavégzés szempontjából, 49% pedig azt állította, hogy ezek hiánya jelentősen befolyásolná termelékenységüket. A felhasználók szeretik a papírt, hiszen a kinyomtatott információk kényelmesen és könnyebben olvashatók, feldolgozhatók és könnyen megjegyezhetők. Ezenkívül a felmérésben szereplő válaszadók 61% -a úgy vélte, hogy nagyobb az esély a hibázásra az elektronikus dokumentumok szerkesztésekor, mint a kinyomtatottak esetében.[i]A nyomtatást ellenző környezetvédők viszont általában arra hívják fel a figyelmet, hogy a papírgyártás és az újrapapír gyártása igen környezetkárosító tevékenység, amely fakivágással, jelentős CO2 kibocsátással és vízfogyasztással jár. A PaperLab pedig pont ezekre a problémákra nyújt megoldást.

 Nézzük hát a készülék előnyeit!

 

  1. A készülék lokalizálja a papír újrahasznosítását

A papír újrahasznosítása általában egy hosszadalmas folyamat: első lépésként a felhasználók összegyűjtik a hulladékpapírt az irodákban, ahonnan azt egy nagy gyűjtőudvarba szállítják. Innen kerül a hulladékpapír az újrahasznosítást végző gyárba, ahonnan a kész újrapapírt elszállítják a nagykereskedőkhöz, majd az üzletekbe. Ezután kerül csak vissza az irodákba a papír. Ez a bonyolult logisztikai folyamat rengeteg energiafelhasználással és CO2 kibocsátással jár, ami viszont teljes egészében megspórolható a PaperLab használatával, hiszen segítségével az épületen belül történik a teljes újrahasznosítási és gyártási folyamat.

 

  1. Így lehet a legbiztonságosabban megsemmisíteni a bizalmas dokumentumokat

Sok vállalkozás esetében problémát jelent a bizalmas papírdokumentumok megsemmisítése: vagy önmaguk, cégen belül foglalkoznak ezzel a feladattal még a papír újrahasznosítása előtt, vagy erre szakosodott papírfeldolgozó céget bíznak meg ezzel. De mindkét esetben előfordulhat, hogy védett adatok kerülnek ki a cégtől, ráadásul a költségek is tetemesek lehetnek egy külsős cég bevonása esetén. A PaperLab viszont helyben semmisíti meg és dolgozza fel a bizalmas dokumentumokat is, így a semmi esély nincs arra, hogy a védett adatok illetéktelen kezekbe kerüljenek.

 

  1. A PaperLab gyors és rugalmas

Hányszor fordult már elő Önökkel, hogy az irodában nem volt raktáron a szükséges papír, így nem tudták az adott feladatot gyorsan és hatékonyan elvégezni? A PaperLab viszont körülbelül három perc alatt készíti el az első darab papírlapot a hulladékpapír behelyezése után, majd a rendszer körülbelül 14 db A4-es lapot képes gyártani sorozatban percenként, és 6720-at képes előállítani egy munkanap alatt. Ráadásul a felhasználók különféle vastagságú és méretű papírtípusok közül választhatnak.

 

  1. A papírgyártás immár nem vízigényes folyamat többé

A tiszta víz a világ egyik legféltettebb környezeti kincse, ugyanakkor egy A4-es újrapapír gyártásához általában egy csésze víz szükséges alapesetben. A PaperLab ellenben egy száraz technológia és szinte nincs szükség vízre a papír készítéshez, így a géphez sem kell vizet bekötni. A készülék tulajdonképpen egy száraz szálas folyamattal működik, amelyben a szerkezet szálakat képez a hulladékpapírból, majd köti és formázza azokat. Egyedül a rendszer nedvességtartalmának megőrzéséhez szükséges igen csekély mennyiségű víz.

 

A Think Green országos online KUTATÁST indított, amelyben szeretnénk megismerni a munkahelyek környezetbarát tevékenységét. Kérjük töltse ki rövid anonim kérdőívünket és nyerjen zöld ajándékokat! A FELMÉRÉST ITT TÖLTHETI KI!

[i]https://www.epson.co.uk/insights/article/paper-from-waste-with-paperlab

A bejegyzés trackback címe:

https://thinkgreen.blog.hu/api/trackback/id/tr3815358296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boar. 2020.03.02. 14:25:32

A kép úgy lenne teljes, ha az eszköz energiafelhasználásásról és a keletkező hulladék kezeléséről is lenne infó...

Think Green

Életünk során csaknem 90 000 órát töltünk el a munkahelyünkön. Ugye Ön szerint sem mindegy, hogy ez alatt az idő alatt mennyire ügyelünk a környezettudatosságra? A Think Green program célja összegyűjteni mindazokat a Magyarországon működő vállalatokat, amelyek tesznek a zöld változásért és jó példával járnak elöl a környezetvédelem terén is. A Think Green főtámogatója az Epson Magyarország, további támogatók: Unilever Magyarország, WWF Magyarország, Colliers International, Budapest Airport.

süti beállítások módosítása