Ezek a világ legmenőbb zöld startupjai

Vegán húsgyártó, vízpáragyártó csap, komposztáló gép, talajtisztító gyep és napenergiával működő mozgó kioszk a környezetvédelem élén.

impossiblemeet.jpg

Forrás: Impossiblefoods 

  1. Világsztárok támogatják a vegán húst gyártót

Az Impossible Food az egyik leggyorsabban fejlődő zöld startup a világon. Vegán hús- és tejtermék alternatívákat gyártanak kifejezetten növényi alapanyagokból. Mint ismeretes az állattenyésztés jelentősen terheli környezetünket: a világ földterületének csaknem felét emiatt használják, ez bocsátja ki a globális üvegházhatású gázok 15% -át, és a világ édesvíz készletének 25% -át fogyasztja el. Az Impossible Food a növényi alapú termékek előállítása során 96%-kal kevesebb földterületet vesz igénybe, 87%-kal kevesebb vizet használ fel és 89%-kal kisebb az üvegházhatású gázok kibocsátása, mint a hasonló mennyiségű hús és tejtermék esetében. A kezdeményezést pénzügyi befektetőként támogatja egyébként számos ismert üzletember, köztük Bill Gates és olyan világsztárok, mint Jay-Z, Katy Perry, Serena Williams és Jaden Smith.

holganix.jpg

Forrás: Holganix

  1.  A világ „legzöldebb gyepe” megtisztítja a talajt

Azt gondolnánk, hogy a növénytermesztésnek semmilyen káros hatása sincs, de a szükséges műtrágya, a növényvédő- és permetszerek jelentősen megterhelik a környezetet. A Holganix termékei hasznos mikroorgaizmusokat és probiotikumokat tartalmaznak, amelyek 90%-ban csökkentik a műtrágyahasználatot, megszűrik a talajban található szennyeződéseket és ezáltal újrastrukturálják, egészségessé teszik a termőföldet. Egyik termékük egy organikus gyeptakaró, amely a fű mellett hasznos baktériumokat és mikorélőlényeket is tartalmaz, így mialatt zöldell a gyep, újraépül az egészséges talajtakaró. A cég 2016-ban robbant be a köztudatba, amikor vállalták, hogy a Föld Napjára 100 millió font nitrátot, 100 millió font foszfátot és 25 millió uncia koncentrált peszticidet távolítanak el a talajból.

solarkiosk.jpg

Forrás: Solarkiosk

  1. A napelemes kioszkok bárhová elviszik a XXI. századot

A berlini székhelyű Solarkiosk olyan napkollektoros, mobil, üzleti konténereket gyárt, amelyek hálózaton kívül is bárhol működőképesek. A kioszkok segítségével az elszigetelt vidéki közösségek hozzáférhetnek a fenntartható energiához, a hűtéshez, a víztisztításhoz, a szennyeződésmentes élelemkészítéshez, a töltéshez, a kommunikációhoz, az internethez, a technológiához, és a digitális világ nyújtotta üzleti lehetőségekhez. A 2011-ben indult cég kioszkjai az elmúlt 8 évben eljutottak a világ legeldugottabb helyeire Afrikában, Ázsiában és Dél-Amerikában egyaránt, és a vállalkozás tavalyi éves bevétele már 4,4 millió dollár volt.

wiserg.jpg

 Forrás: WISerg

 

  1. Modern komposztáló géppel dolgozzák fel a szerves hulladékot

Különleges komposztáló gépeket gyárt a WISerg, amelyek a szerves hulladékot egy lépcsőben folyékony szerves műtrágyává alakítják. Nem kell aggódni ezután a városokban és a boltokban a kidobott, kárba menő, rothadó élelmiszerek miatt, hiszen a WISerg gépekkel azonnal feldolgozhatóak, ráadásul nagyon jó minőségű folyékony tápoldat készül a folyamat során. Léteznek kifejezetten városi használatra szánt, akár a lakosság körében is használható mobil hulladékfeldolgozó gépek és nagyobb kapacitású ipari használatra szánt változatok is. nozzle.jpg

Forrás: Altered Nozzle

  1. Egy kreatív vízcsap oldhatja meg a világ ivóvízhiányát

Egy svéd vállalkozás olyan speciális fúvókát fejlesztett ki vízcsapokra, amely porítja a vízcseppeket. A speciális szerkezet a csaphoz rögzítve akár 98% -kal csökkentheti a vízfogyasztást oly módon, hogy a vizet cseppek millióira szakítja szét, ezzel erős pára képződik, amivel a tisztálkodás és a tisztítás maradéktalanul megoldható. Az Altered Nozzle egyébként egy bárki számára megfizethető körülbelül 10.000 forintos termékeket gyárt, amelyek nagymértékben csökkentik a vízfogyasztást és a vízszámlát. Ne feledjük a bolygó vízkészlete véges és ma már több világvárosban (például Indiában és Dél-Afrikában) nincs víz, kiapadtak a kutak és megszűnt a vízellátás. Pont emiatt a tiszta vízzel való takarékoskodás a környezetvédelem egyik kiemelet feladata napjainkban.

  

A Think Green országos online KUTATÁST indított, amelyben szeretnénk megismerni a munkahelyek környezetbarát tevékenységét. Kérjük töltse ki rövid anonim kérdőívünket és nyerjen zöld ajándékokat! A FELMÉRÉST ITT TÖLTHETI KI!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://thinkgreen.blog.hu/api/trackback/id/tr2115268114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Void Bunkoid 2019.10.29. 15:26:48

Jó kezdeményezések, ám ne felejtsük el, hogy:

"A kioszkok segítségével az elszigetelt vidéki közösségek hozzáférhetnek a fenntartható energiához, a hűtéshez, a víztisztításhoz, a szennyeződésmentes élelemkészítéshez" -> maga a napelemgyártás meglehetősen környezetszennyező eljárás.

"Ne feledjük a bolygó vízkészlete véges és ma már több világvárosban (például Indiában és Dél-Afrikában) nincs víz, kiapadtak a kutak és megszűnt a vízellátás" -> a legsúlyosabb vízhiányok általában erősen túlnépesedett területeken jelentkeznek, és igazából nem a víz a kevés. Az ember a sok. Nem kéne eszetlenül és felelőtlenül (túl)szaporodni, mindjárt nem lenne kevés.

Void Bunkoid 2019.10.29. 15:26:54

A napelem környezetszennyező mivoltának rövid és gyors magyarázata: maga a szerkezet, tartókeret, vezetékek többnyire alumniumból készülnek. Az alumíniumgyártás pedig nem éppen a zöld dolgok egyike. Sokkal inkább a vöröseké, hiszen az alugyártás egyik mellékterméke a baromi lúgos, mérgező, durvány környezetszennyező vörösiszap.

Think Green

Életünk során csaknem 90 000 órát töltünk el a munkahelyünkön. Ugye Ön szerint sem mindegy, hogy ez alatt az idő alatt mennyire ügyelünk a környezettudatosságra? A Think Green program célja összegyűjteni mindazokat a Magyarországon működő vállalatokat, amelyek tesznek a zöld változásért és jó példával járnak elöl a környezetvédelem terén is. A Think Green főtámogatója az Epson Magyarország, további támogatók: Unilever Magyarország, WWF Magyarország, Colliers International, Budapest Airport.

süti beállítások módosítása