6 öko-takarítási tipp az irodában!

Tiszta levegő, pormentes környezet az irodában is, avagy a zöld takarítás módszerei az üzleti világban!

shutterstock_597203933.jpg

A vállalatok környezettudatos gondolkodásához az üzemek és irodák „zöld” takarítása is hozzátartozik. A környezetszennyező és egészségkárosító anyagok kiiktatása nem csak amiatt fontos, hogy ne szennyezzük a körülöttünk lévő környezetet, de a munkatársak egészsége szempontjából is. Mi most az irodák „zöld” takarításával foglalkozunk, amelyre egyébként egyre több professzionális vállalkozás szakosodott. De az alábbi tippeket érdemes megfontolni a munkatársaknak is, hiszen így elkerülhető az egészségre ártalmas anyagok használata.

 

  1. Cseréljék le a különböző vegyialapú higiéniai anyagokat az irodában! A légfrissítők, a mosdóban használt folyékony szappanok és fertőtlenítőszerek gyakran nem csak a környezetre károsak, de sokszor az emberi szervezetre is. A higiéniai termékek beszerzése során érdemes az öko- és natúr termékeket előnyben részesíteni.
  2. Kerüljék a szőnyegpadlót!Nincs rosszabb ötlet, mint szőnyegpadlót tenni egy irodába. A szőnyeg ugyanis gyorsan megköti a port, nehezen tisztítható és ráadásul gyorsan elhasználódik. Érdemes a szőnyegpadló helyett kőburkolatot vagy faparkettát választani, amennyiben új irodát rendezünk be, vagy a régit felfrissítjük. Ha mégis adott a szőnyegpadló, akkor keressen olyan professzionális szőnyegre szakosodott öko tisztító partnert, amely rendelkezik megfelelő gépekkel a szőnyeg tisztításhoz. A környezetbarát porszívók nemcsak maradéktalanul kiszedik a port és a szennyeződést a szőnyegből, de szűrőik révén nem engedik azt visszajutni a levegőbe, a nedves gépi takarításhoz ma már kiváló öko tisztítószerek állnak rendelkezésre.
  3. Cseréljék le a tisztítószereket! Kiváló ötleteket kaphatunk az irodai napi takarításhoz a környezetbarát otthonokból, a veszélyes anyagokat tartalmazó klasszikus tisztítószereknek számos egyszerű alternatívája létezik: citromsav, szódabikarbóna, ecet, narancsolaj. Kössünk szerződést olyan takarítócéggel, amely garantálja, hogy öko tisztítószereket használ a takarítás folyamán.
  4. Érdemes modern légtisztító berendezésekre költeni!Ma már számos olyan légtisztító-berendezés közül válogathatunk, amelyeknek kicsi az energiafogyasztása, nem szükséges a működéséhez vegyi anyag és kiszűri a levegőben rejtőző port, szennyeződést, veszélyes molekulákat és allergén anyagokat. Sok iroda zárt rendszerben működik, azaz nincs lehetőség ablaknyitásra, így érdemes megfelelő levegőtisztító-készüléket beszerezni.
  5. Keressen minősített tisztító-vállalatot! Mivel az irodai környezet tisztasága nem csak esztétikai, illetve környezetvédelmi kérdés, ezért érdemes megfontolni, hogy kivel köt szerződést a rendszeres takarításra. Ma már léteznek minősített takarító cégek, amelyek garantáltan környezetbarát anyagokkal végzik a takarítást. Amennnyiben a menedzsment önmaga szeretné ellenőrizni a takarítási tevékenységet érdemes saját munkatársat alkalmazni erre a feladatra.
  6. Ne termeljünk felesleges szemetet!A takarítás nagyon fontos eleme a hulladékkezelés. Érdemes a munkatársakat tájékoztatni a vállalat hulladékkezelési irányelveiről: szelektív hulladékgyűjtés, iratmegsemmisítés, szerves hulladék gyűjtése, felesleges hulladékképzés megelőzése stb. A szelektív kukák, a konyhákban elhelyezett minikomposztálók, a lebomló szemeteszsákok használatával sokat tehetünk a környezetért. Az irodákban a legnagyobb mennyiségben papírhulladék termelődik, amely viszont kiválóan újrahasznosítható. Ma már léteznek olyan cégek, amelyek papír-újrahasznosításra és azok összegyűjtésére szakosodtak.

A Think Green országos online KUTATÁST indított, amelyben szeretnénk megismerni a munkahelyek környezetbarát tevékenységét. Kérjük töltse ki rövid anonim kérdőívünket és nyerjen zöld ajándékokat! A FELMÉRÉST ITT TÖLTHETI KI!

A bejegyzés trackback címe:

https://thinkgreen.blog.hu/api/trackback/id/tr8415261778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Think Green

Életünk során csaknem 90 000 órát töltünk el a munkahelyünkön. Ugye Ön szerint sem mindegy, hogy ez alatt az idő alatt mennyire ügyelünk a környezettudatosságra? A Think Green program célja összegyűjteni mindazokat a Magyarországon működő vállalatokat, amelyek tesznek a zöld változásért és jó példával járnak elöl a környezetvédelem terén is. A Think Green főtámogatója az Epson Magyarország, további támogatók: Unilever Magyarország, WWF Magyarország, Colliers International, Budapest Airport.

süti beállítások módosítása