A legmenőbb cuccok szemétből

A szelektív hulladékgyűjtés nem felesleges, hiszen hasznos és menő dolgok készülnek hulladékból: például pelenkatégla vagy PET bakancs, cigicsikk-raklap. 

menodolgok.jpg

Amikor a szelektív hulladékgyűjtésről és az újrahasznosításról hallunk, az emberek többsége számára ez valami megfoghatatlan dolog. Nem is gondolnák, hogy hány olyan használati tárgy veszi körbe őket már ma is, ami ilyen új életre kelt anyagból készült. Aki nem foglalkozott még mélyebben az újrahasznosítás ügyével, az valószínűleg lemaradt ott, hogy létezik újrapapír vagy esetleg hallott a petpalackból készült ruhaszövetekről. Pedig ma már szinte minden anyagból készülhet valami új, sőt vannak olyan dolgok (például az üvegpalackok), melyeket egyszerűbb újrafedolgozott anyagból előállítani, mint az eredeti nyersanyagból. Íme néhány példa a legmenőbb újrafeldolgozott anyagból készült tárgyakra, melyek garantáltan meghozzák az ember kedvét a szelektív hulladékgyűjtéshez otthon és az irodában egyaránt!

 Ruhadarabok, az újrahasznosítás nevében

Sokaknak juthat most eszébe a divatbemutatókon szemeteszsákból vagy éppen újságpapírból készült ruhák rettentő látványa. Nos ezen a szinten már jócskán túllépet a ruhaipar. Ma már létezik olyan túrabakancs, melynek 40 százaléka újrahasznosított műanyagból készült. Amikor az ember kezébe vesz egy ilyen lábbelit, csupán néhány dolgot figyelhet meg: a sarok és orr kiképzése minimálisan eltér a korábbi modellekétől (a nulla feleslegesen levágott bőr érdekében) és a fehér szín, mely elég szokatlan egy bakancs esetében, de 15 liter víz takarítható meg a festés elhagyásával páronként.

A napszemüveg viselése és tenger- vagy óceánparti nyaralás sokaknak erősen összekapcsolódó fogalmak. Így lehetett vele az a cég is, amely az óceánból kiemelt hulladékból készít menő napszemüvegeket. Az összeszúzott, majd feldolgozott műanyagból készítik el a polarizált lencsés szemüvegeket és az eladásukból befolyt összeg egy részéből támogatják az óceán további megtisztítását.

Ahogyan már fentebb említettük, a Pet palackokból készült ruházat ma már nem számít újdonságnak. Azonban az eredeti eljárást kifejlesztő Patagonia márka talán a többieknél is komolyabban veszi ezt az ügyet. Az ő termékeikben a mai napig is 86 százalék a műanyagflakonokból készült összetevők mennyisége.

Menő sportszerek újrafelhasznált anyagokból

Kerékpárral vagy gördeszkával a munkahelyre járni? Igazán környezetbarát választás. Különösen akkor, ha maguk a sportszerek is újrahasznosított anyagokból készülnek. Egy portlandi cég például olyan kézzel készített kerékpárokat árusít, melyek fém részei újrafelhasznált alumíniumból készültek. Egy ilyenen igazán jól esik egy dobozos üdítőt elkortyolgatni, különösen azért, mert azok szintén újrafeldolgozott alumíniumból vannak. Bizony ez a fém szinte végtelen mennyiségben használható fel újra. Soha ne dobjuk az aludobozt a hagyományos hulladékba!

Na de térjünk vissza a sporthoz: a Bureo nevű cég szerződést kötött jó néhány chilei halásszal, akiktől szívesen veszik át kiszolgált halászhálóikat. Újrafeldolgozás után ugyanis ezekből lesznek a gördeszkáik testei. Ha ehhez hozzátesszük, hogy a kerekek növényi olajból és újrafelhasznált magokból vannak, akkor kijelenthetjük, hogy komolyan tesznek a környezetvédelemért.

Környezetbarát laptop és tablet tokok

Ebben a fejezetben két olyan cégről teszünk említést, melyek különösebb feldolgozás nélkül használnak fel hulladékba kerülő anyagokat, meghökkentően kreatívan. A Keen nevű cég például laptop és egyéb táskákat készít elhasznált autós légzsákokból(!). A gyárban hibásnak ítélt vagy elhasznált, elöregedett életmentő szerkezeteket az előre elkészített minták alapján kiszabják és már varrják is belőle a táskákat. Ennyire egyszerűen is lehet tenni a környezetért. Más utat jár be a Looptworks, akik a cipőgyártásnál leeső, hibás bőröket használják fel termékeikhez. Kicsit foltos, kicsit lyukas vagy éppen színhibás. Egy cipő kiszabásakor ezek a hibák nehezen megkerülhetőek, de egy patchwork szerűen összeállított tablet tok még tökéletesen néz ki az ilyen alapanyagból. A cég állítása szerint egyetlen amerikai cipőgyárban naponta 2 tonna ilyen bőr kerül feleslegesen a szemétbe.

De fel lehet használni még a pelenkát és cigarettacsikket is, előbbiből például környezetbarát tégla készíthető, míg utóbbiból műanyag raklapokat gyártanak.

Láthatjuk tehát, hogy egy kis hozzáértéssel és kreativitással szinte végtelen az újrahasznosított anyagokban rejlő lehetőségek tárháza. Jusson eszünkbe mindez, amikor legközelebb a szelektív hulladékgyűjtést használjuk, hiszen bármit is dobunk a megfelelő helyre abból újrapapírtól, a műanyagedényeken keresztül a játszótérig bármi lehet.

 

A Think Green országos online KUTATÁST indított, amelyben szeretnénk megismerni a munkahelyek környezetbarát tevékenységét. Kérjük töltse ki rövid anonim kérdőívünket és nyerjen zöld ajándékokat! A FELMÉRÉST ITT TÖLTHETI KI!

A bejegyzés trackback címe:

https://thinkgreen.blog.hu/api/trackback/id/tr7515228528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Think Green

Életünk során csaknem 90 000 órát töltünk el a munkahelyünkön. Ugye Ön szerint sem mindegy, hogy ez alatt az idő alatt mennyire ügyelünk a környezettudatosságra? A Think Green program célja összegyűjteni mindazokat a Magyarországon működő vállalatokat, amelyek tesznek a zöld változásért és jó példával járnak elöl a környezetvédelem terén is. A Think Green főtámogatója az Epson Magyarország, további támogatók: Unilever Magyarország, WWF Magyarország, Colliers International, Budapest Airport.

süti beállítások módosítása