Az ózon COPD-t és tüdőrákot is okozhat

Bár az ózonpajzs Földünk legfontosabb védőburka, az ózon közvetlenül belélegezve méreg, mégis szinte minden irodában jelen van.

ozone.jpg

Ki ne hallott volna az ózondús levegőről, amit hibásan máig a friss oxigéndús levegővel azonosítanak. Pedig az ózon – három oxigénatomból álló instabil molekula – igencsak más jellemzőkkel rendelkezik, mint az általunk belélegzett oxigén: mérgező és büdös. Még a neve is ez utóbbihoz köthető, Friedrich Schönbein svájci kémikus keresztelte el így a bűzleni szó után. Az ózon a természetben nagy hő hatására – például villámok és napsugárzás – keletkezik más, stabil gázokból. Jelen van a sztratoszférában, ahol kifejezetten védő funkciót tölt be. A földtől több tíz kilométerre a légkörben ugyanis egy egyöntetű burkot alkotva (ózonpajzs) védi az élővilágot a nap káros sugaraitól. Ezért is volt olyan fontos a környezetvédelemben az ózont károsító CFC, HCFC gázok teljes kiiktatása. Ez a természetes pajzs az egyenlítőnél a legvastagabb és a sarkokon a legvékonyabb, sajnos a XX. században a technikai fejlődés következtében, a légkörbe kerülő szennyeződések miatt még egy lyuk is kialakult az Anktartisz fölött az ózonrétegben, ami szerencsére gyógyulófélben van.

Az ózon egy erősen reagens molekula, oxidálószer, ebből adódnak negatív és hasznos tulajdonságai egyaránt: egyrészt hatékony tisztítószer, másrészt rendkívüli módon károsítja az élő szervezeteket. Kiváló fertőtlenítő szer, ami megöli a csírákat, baktériumokat és vírusokat, így használják a kórházakban, egészségügyi intézményekben sterilizálásra, műtők levegőjének tisztítására, légkondícionálók, autók, kárpitok, szennyvíz szagtalanítására és tisztítására is. De az ózonnal vigyázni kell minden előnyös tulajdonsága ellenére, mert a levegőbe kerülve már minimális mennyiségben belélegezve is komoly egészségügyi problémákat okoz. Így egyáltalán nem ajánlják például lakásokban takarításhoz, csak szigorúan ellenőrzött körülmények között, szakemberek által használható ez az anyag higiénés célokra.

Az ózon rendkívül rossz hatással van az élő szervezetekre erős oxidatív hatása miatt. A növényeknél a levelek pusztulását, a gének károsodását és elhalást okoz, az állatoknál és az embernél pedig kóros tüdőfolyamatokat indít el. Ha egy napon keresztül olyan levegőt lélegzünk be, amelynek ózontartalma eléri 0,05 ppm-et (azaz millió egységben 0,05 egység ózon sűrűséget) akkor a tüdő irritációját, köhögést, zihálást, torokfájdalmat érezhetünk. Ez maradandó tüdőkárosodást, asztmát és csökkent légzőkapacitást okoz. Hosszabb távon bőr- és tüdőrák, súlyos akkut tüdőhörgő gyulladás, COPD, és egyéb légzési problémák alakulnak ki. Az Európai Bizottság CAFE jelentése szerint évente átlagosan mintegy 40 ezer idő előtti halálozás történik Európa-szerte az ózonszennyezettség miatt. Ezért hazánkban is a levegő ózontartalmának maximális határértéke 120 mikrogramm/m3. A legveszélyeztetettebbek a gyermekek, az asztmában, és a valamilyen egyéb légúti megbetegedésben szenvedők.

A legtöbbször az ózonnal az utcákon találkozhatunk, ugyanis a járművek kipufogógázaiból képződő nitrogéndionoxid és egyéb gázok ózonná és egyéb anyagokká bomlanak szét napsütés hatására. A szmogos városok levegőjében pont emiatt igen magas az ózonkoncentráció, ráadásul nagy melegben a felső légrétegekből is származik némi ózon. Még a metróalagútban is képződik ózon az ott kisülő szikrák miatt. Az épületeken belül jórészt a technika a felelős az ózontermelésért, például az irodák kifejezetten veszélyeztetett környezetnek számítanak még manapság is. A régebbi légcserélők és légkondicionálók termelhetnek ózont, ám még ezeknél is nagyobb a lézeres nyomtatók és fénymásolók, faxok kibocsátása. Az irodákban dolgozók igen jól ismerik ezt a kellemetlen szagot. Pont ezért érdemes ezeket a készülékeket tintasugaras – azaz hideg nyomtatási technológiával – működő nyomtatókra, fénymásolókra cserélni, mellyel egészségügyi szempontból jelentősen javítható az irodai dolgozók környezete.

Nagyon fontos, hogy az ózonnal csínján bánjunk: míg a sztratoszférában lévő ózonpajzsot óvnunk kell, hogy sokáig védje a Föld élővilágát, addig a közvetlen környezetünkben lévő ózon mennyiségét a minimálisra kell csökkentenünk. Mivel a nap melegének hatására a természetben eleve keletkezik valamennyi ózon, így a kipufogógázok és az ipari termelés okozta szennyezést kell visszafognunk, a zárt terekben, irodákban pedig el kell felejtenünk az ózont kibocsátó lézeres készülékek használatát.

A Think Green országos online KUTATÁST indított, amelyben szeretnénk megismerni a munkahelyek környezetbarát tevékenységét. Kérjük töltse ki rövid anonim kérdőívünket és nyerjen zöld ajándékokat! A FELMÉRÉST ITT TÖLTHETI KI!

A bejegyzés trackback címe:

https://thinkgreen.blog.hu/api/trackback/id/tr4915358306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Think Green

Életünk során csaknem 90 000 órát töltünk el a munkahelyünkön. Ugye Ön szerint sem mindegy, hogy ez alatt az idő alatt mennyire ügyelünk a környezettudatosságra? A Think Green program célja összegyűjteni mindazokat a Magyarországon működő vállalatokat, amelyek tesznek a zöld változásért és jó példával járnak elöl a környezetvédelem terén is. A Think Green főtámogatója az Epson Magyarország, további támogatók: Unilever Magyarország, WWF Magyarország, Colliers International, Budapest Airport.

süti beállítások módosítása