Megérkezett az éjszaka is működő napelem

Napsütés nélkül is működő panelek, panda és Miki-egér alakú szolárfarmok, avagy hírek a napenergia világából.

napelem.jpg

 

Napelem, ami éjszaka is működik

Megérkezett az első olyan napelem-rendszer, amely éjszaka is működik – legalább is ezt jelentette be a BP, amely a brit szigetek legnagyobb szolárcégének fő befektetője. A napenergiával – mint megújuló energiaforrással – eddig a legnagyobb probléma az volt, hogy nem működött éjszaka és rossz időjárási körülmények között. Azonban Nagy Britanniában egy kelet-sussexi napenergia-üzemben reaktív technológiát teszteltek sikeresen, azaz éjszaka is áramot juttattak az energiahálózatba. A szakértők szerint ezzel az új – napsütés nélkül is működő – napelem rendszerrel 2050-ig 400 millió font megtakarítást érhetnek el a hálózathoz kapcsolódó fogyasztók számára. Az új technológiát kifejlesztő Lightsource BP szerint ez a reaktív üzemmód megoldhatja a napelem-rendszerek problémáját és új utat nyit a zöld energiatermelés piacán.[1]

 

Íme, a Disney Miki-egér alakú napelem erőműve

A napelem-rendszerek az egyik legzöldebb energiaforrásnak számítanak, így sok cég kísérletezik a felhasználásukkal. A Disney például Floridában óriási, az űrből is látható Miki-egér formájú naperőművet épített, amely ellátja a teljes parkot energiával. A gyerekek kedvenc vállalata ugyanis azt tűzte ki célul, hogy 2020-re a felére csökkenti CO2 kibocsátását 2012-höz képest, aminek jó részéért a parkok területén elhelyezkedő játékok és hotelek energiafelhasználása a felelős. Mindemellett a műanyaghulladék-termelés terén is fontos vállalásokat tettek, 2020-ig 60%-kal csökkentik a műanyag jelenlétét a parkokban a korábbi 2010-es szinthez képest.[2]

 

A kínaiak pandás napenergiában utaznak

Két évvel ezelőtt egyébként az amerikai Disney ötlet nyomán a kínaiak is elkészítették a saját pandamaci alakú napelem farmjukat, amely Shanxi tartományban Datong városának közelében található. Az újhullámos, marketingötletnek is kiváló erőmű a Panda Green Energy agyszüleménye, és az elkövetkező 25 évben 3,2 milliárd kilowattóra teljesítménnyel járul hozzá Kína áramellátásához. Mivel az ország a világ egyik legnagyobb CO2 kibocsátójának számít, így az sem elhanyagolandó tény, hogy a panda erőmű 2,74 millió tonnával csökkenti a széndioxid-kibocsátást. A Panda Green Eenergy bízik abban, hogy ezzel a kreatív ötlettel sikerül felhívni a figyelmet a környezetvédelem fontosságára a fiatalabb korosztályok körében.[3]

 

A Facebook a nap- és szélenergiára hajt

A napenergia felhasználása egyébként igen népszerű a nagyvállalatok között, különösen az olyan helyeken, ahol gyakran és erősen süt a nap. A legutóbb például a Facebook és a McDonald’s jelentette be az amerikai Texas államban, hogy megállapodást kötöttek a helyi naperőműveket működtető állami vállalattal. A közösségi média mogulja így jövőre 100%-ban megújuló napenergiából és szélenergiából működik majd Texasban, míg a gyorsétterem-lánc lokális éttermei mintegy 40%-kal csökkenthetik szén-dioxid kibocsátásukat. Az Altavista Napelem Projekt és az Aviator Szélenergia Program a egyike a legnagyobb amerikai megújuló energia kezdeményezéseknek.

 

Napenergia segíti a hátrányos családokat Magyarországon

Magyarországon is rendszeresen kísérleteznek a napenergia minél hatékonyabb felhasználásával. Legutóbb például a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az E.ON Hungária Zrt. indított útjára egy társadalmi célú napelemes programot Tiszabőn, az ország egyik leghátrányosabb helyzetű településén. Ennek célja, hogy egy fűtött szoba rendelkezésre állhasson minden olyan házban, családnál, ahol kisgyermeket, gyerekeket nevelnek. A fenntartható energetikai mintaprogram lényege, hogy a kisgyermeket nevelő családok egy támogatott lakhatási programban vesznek részt, így ingyen vagy igen olcsón kapják a villamos energiát. Ennek fedezetét pedig a településen zöldmezős beruházásként épülő naperőmű bevételei teremtik elő.[4]

A Think Green országos online KUTATÁST indított, amelyben szeretnénk megismerni a munkahelyek környezetbarát tevékenységét. Kérjük töltse ki rövid anonim kérdőívünket és nyerjen zöld ajándékokat! A FELMÉRÉST ITT TÖLTHETI KI!

 

[1]https://www.businessgreen.com/bg/news/3084227/night-time-solar-lightsource-bp-hails-trial-showing-solar-can-balance-the-grid-at-night

[2]https://www.thewaltdisneycompany.com/wp-content/uploads/2019/05/FY18-CSR-Update.pdf

[3]https://www.solarside.hu/panda-formaju-napelem-park/

[4]https://www.mnnsz.hu/naperomuben-termelt-arambol-futik-hatranyos-helyzetu-gyermekes-csaladok-hazait-tiszabon/

A bejegyzés trackback címe:

https://thinkgreen.blog.hu/api/trackback/id/tr4615402122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pipas 2020.02.28. 12:46:17

A napelem nem működik éjszaka. Mert éjszaka a napocska a föld túlsó oldalán van és a napsugár huss, nem tud átmenni a földön. A cicusok és a kutyusok alszanak, aluszik a villamos is.

konrada 2020.02.28. 12:46:21

...azért megnézném azt a fotovoltaikus rendszert, ami a sötétből nyeri ki a fényt...;)

Atpat 2020.02.28. 12:46:32

"Napelem, ami éjszaka is működik" - nem, csodák nincsenek, éjszaka nem termelődik hatásos teljesítmény. Nem a napelem működik, hanem a hozzá kapcsolódó inverter, amely alkalmas üzemmódba kapcsolva a meddő teljesítmény "felvételére/leadására" képes, így megfelelő helyen alkalmazva csökkenti a meddő átviteli igényt, ezzel az átviteli hálózat optimálható. Maga az elv egyáltalán nem új, ilyen "csodára" szikron forgógépek is képesek, amiről szó van, az új eszközök innovatív felhasználása.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.02.28. 12:46:53

R: Éjjel is működő napelem

Kár, hogy a kedves posztoló nem részletezi a működést, mert nincs kedvem fizetni azért, hogy elolvashassam az eredeti írást.

Talán nappal akkumuáltorokat tölt, aztán éjjel az akkukról LED-ekkel megvilágítja a napelemeket, amelyek így éjjel is termelnek. :DDD

midnight coder 2020.02.28. 12:46:55

A lightsource-os cikk melletti link nem igazán műxik. Rágugliztam, de nem igazán találtam azzal kapcsolatban infót, hogy ez milyen elven működik. Mert ha a napelem mögött van egy szép nagy akkumlátor, akkor annyira nagyon nem találták fel a spanyolviaszt.

Ader Janos 2020.03.01. 11:03:03

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Nagyon nem ertetek hozza. Ejszaka a csillagok fenyebol termel aramot, csak egy kicsit nagyobbra kell meretezni

chrisred 2020.03.01. 11:03:14

@Pipas: Ha áramot juttat az elektromos rendszerbe, akkor arra elég találó kifejezés, hogy működik. Egy elemre sem akkor mondjuk, hogy működik, amikor feltöltik, hanem amikor működteti azt az eszközt, amibe beleteszik.

nemecsekerno_007 2020.03.01. 11:03:19

Éjszaka is működő napelem?!?
Az olyan mint a műanyag olajkályha?!?!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.01. 11:03:26

@Atpat:

Kérlek, ezt fejtsd ki bővebben vagy adj hozzá linket.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.02. 07:11:56

@Ader Janos:

Milyen igaz! Egy bolométer is a távoli csillagból érkező hőenergiát érzékeli, szóval csak egy kicsit túlméretezett bolométer kell, azt rá kell kötni egy Stirling-motorra, oszt máris gyün a delej a csillagokbul. :DD

GyMasa 2020.03.02. 07:12:17

@chrisred:
"Ha áramot juttat az elektromos rendszerbe,..."
Vagy igen, vagy nem.
Erről konkrétan nem ír a cikk.
Az amúgy meg említett "reaktív mód" pedig pontosan arra utal, amit már mások írtak, amikor csak a meddő teljesítményt kompenzálja a rendszer.
Az se a "rendszerbe juttatás".
" akkor arra elég találó kifejezés, hogy működik. "
Lehet, de az meg ugye semekkora mértékben nem újdonság.
"Egy elemre sem akkor mondjuk, hogy működik, amikor feltöltik, hanem amikor működteti azt az eszközt, amibe beleteszik."
A cikk címe azt sugallja, hogy ez az új, csodarendszer éjszaka is termel áramot, amire az eddigi napelemek, - meglepő módon - nem voltak képesek.
Megjegyzem, hogy szerintem ez a rendszer sem lesz képes érdemi energiatermelésre...
Szóval, itt az a baja sokaknak, hogy ez megint valami bulvár színvonalom megírt cikk, aminek valószínűleg csak erősen hunyorítva van valamennyi valóságtartalma.

chrisred 2020.03.03. 07:30:25

@GyMasa: A többi részével nem vitatkozom, hiszen ilyesmit nem is állítottam, de a posztban akkor is ez az állítás szerepel: "Azonban Nagy Britanniában egy kelet-sussexi napenergia-üzemben reaktív technológiát teszteltek sikeresen, azaz éjszaka is áramot juttattak az energiahálózatba." És amúgy se a címben, se a cikkben nincs arról szó, hogy éjszaka is áramot termel.

Think Green

Életünk során csaknem 90 000 órát töltünk el a munkahelyünkön. Ugye Ön szerint sem mindegy, hogy ez alatt az idő alatt mennyire ügyelünk a környezettudatosságra? A Think Green program célja összegyűjteni mindazokat a Magyarországon működő vállalatokat, amelyek tesznek a zöld változásért és jó példával járnak elöl a környezetvédelem terén is. A Think Green főtámogatója az Epson Magyarország, további támogatók: Unilever Magyarország, WWF Magyarország, Colliers International, Budapest Airport.

süti beállítások módosítása