Így hatnak a növények az idegeidre!

Az irodai növények környezetbarátak és megvédenek a betegségektől, a zajtól, a stressztől, ráadásul pozitívan hatnak a cég működésére!

novenyek.jpg

  1. A növények jelentősen csökkentik a stresszt!

Egy Sydney-i egyetem kutatása szerint az irodai zöld növényeknek rengeteg pozitív hatása van az ott dolgozókra: 37% -kal csökkentek a különböző feszültség és szorongás tünetek; 58% -kal csökkent a depresszió vagy az elutasítás; 44% -kal csökkent a harag és az ellenségesség; illetve még a fáradtság is 38% -os csökkentést mutatott. A színpszichológiában jártas szakemberek szerint egyébként maga a zöld szín is hatékony lehet, például a különböző bútorokon, berendezési tárgyakon.

  1. A növények növelik a termelékenységet!

A növények ráadásul 15%-kal javítják a termelékenységet az irodákban – állítja egy brit kutatás Exeterből. Már négyzetméterenként egyetlen növény megjelenése javított az ott dolgozók eredményein a különböző teszteken, bár sokak szerint a növények okozta boldogságérzés az, ami produktívabbá teszi a munkatársakat. A hatékonyságra vonatkozó pozitív hatások miatt a menedzsmentnek is érdemes támogatni a zöld növények telepítését az irodai helyiségekbe.

  1. A növények csökkentik a megbetegedések és a hiányzások arányát!

Bár a megbetegedések és hiányzások egy komplex rendszer eredményei, az vitathatatlan, hogy a zöld növényekkel teli irodák dolgozói általánosan 15%-kal magasabb pontszámot adnak a jóléti kérdésekre, mint azok, akiknek a környezetében nincsenek növények. – többek között ez derült ki a 2015-ös Human Spaces jelentésből, amely 17 országban vizsgálta az irodai környezetet és annak hatását a munkavállalókra. Ráadásul az is bizonyított, hogy a növények, virágok 25%-kal csökkentik az irodai munkával járó egészségügyi tüneteket, úgy mint a szem irritációja, szem- és bőrszárazság, fáradtságérzés, koncentrációs problémák. Ez pedig folytatólagosan csökkenti a hiányzások mértékét is.

  1. A növények vonzóbbá teszik a munkahelyet az álláskeresők körében!

Manapság -amikor már Magyarországon is munkaerő-hiánnyal küzdenek a vállalatok – nagyon fontos, hogy milyen benyomást tesz egy cég a potenciális munkavállalóira. Szintén a Human Spaces mutatott rá arra, hogy jelenleg az irodák felében nincs természetes fény és emiatt nem vonzó az emberek számára. Ugyanakkor a zöld növények és a napfény 30-40%-kal is vonzóbbá tehetik az adott munkahelyet az álláskeresők között. Ez pedig fontos szempont, ha az adott vállalat bővítésre készül.

  1. A növények tisztítják a levegőt!

Az nem kérdés, hogy az irodákban milyen fontos a levegő tisztítása, hiszen ez érinti leginkább az ott dolgozók egészségét! Különböző mérések szerint a zöld növények a légkondicionáló nélküli irodákban 10%-kal, míg a légkondicionált helyiségekben 25%-ban csökkentik az szén-dioxid szintjét a saját fotoszintézises folyamataik által. Ráadásul a NASA kimutatásai szerint a növények képesek bizonyos vegyi anyagok, például a benzol, a triklór-etilén és a formaldehid eltávolítására a levegőből.

  1. A növények csökkentik a zajterhelést!

Napjainkban a legtöbb iroda egy légterű, ahol a háttérzaj komoly kihívások elé állítja a munkatársakat. Már 1985-ben a londoni South Bank University kimutatta, hogy a növények elnyelik a háttérzaj egy részét és ezzel jelentősen csökkentik a zajterhelést.

  1. A növények növelik a kreativitást!

Szintén a Human Spaces kutatásából derült ki, hogy a zöld növények növelik a kreativitást. A hasonló tevékenységű vállalatok összehasonlításából kiderült, hogy a zöld irodával rendelkezőknél 15%-kal volt magasabb a kreativitás szintje. Az pedig már bizonyított tény, hogy a zöld környezet, a növények látványa a kreativitáshoz is kapcsolódó más, agyi területeket aktivizálhat, mint a szürke irodai környezet.

A Think Green országos online KUTATÁST indított, amelyben szeretnénk megismerni a munkahelyek környezetbarát tevékenységét. Kérjük töltse ki rövid anonim kérdőívünket és nyerjen zöld ajándékokat! A FELMÉRÉST ITT TÖLTHETI KI!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://thinkgreen.blog.hu/api/trackback/id/tr8815274580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Iconist 2019.11.26. 17:25:53

Ez tetszett! Köszi :)

Think Green

Életünk során csaknem 90 000 órát töltünk el a munkahelyünkön. Ugye Ön szerint sem mindegy, hogy ez alatt az idő alatt mennyire ügyelünk a környezettudatosságra? A Think Green program célja összegyűjteni mindazokat a Magyarországon működő vállalatokat, amelyek tesznek a zöld változásért és jó példával járnak elöl a környezetvédelem terén is. A Think Green főtámogatója az Epson Magyarország, további támogatók: Unilever Magyarország, WWF Magyarország, Colliers International, Budapest Airport.

süti beállítások módosítása