7 meglepő tény, amit nem tudtál a nyomtatásról

Ha szeretnél többet tenni a környezetért az újrahasznosított papíron túl, akkor íme 7 meglepő tény, amit minden irodai dolgozónak ismernie kell.

10tenynyomtatas.jpg

  1. A tintasugaras technológiával működő nyomtatók környezetbarátabbak lézeres társaiknál: 94%-kal kevesebb hulladékkal, 95%-kal kevesebb energiafogyasztással és 92%-kal kevesebb CO2 kibocsátással jár használatuk, azonos kapacitású készülékek összehasonlítása esetén.

 

  1. Sokakat meglep, de a tintasugaras nyomtatók energiaigénye olyan kicsi, hogy egy biciklivel elegendő áramot termelhetünk a működtetésükhöz. Ezek a készülékek ugyanis hideg technológiával nyomtatnak, többek között ebből adódik minimális áramigényük, mivel a nyomtatási folyamat során nincs szükség hevítésre.

 

  1. Tudta, hogy ma már létezik olyan gép, amely irodai körülmények között is képes újrapapírt gyártani a papírhulladékból? Az Epson PaperLabnak ráadásul számtalan előnye van a klasszikus papírújrahasznosítási folyamattal szemben: nem kell elszállítani a papírhulladákot, nem használ vizet a folyamathoz, és azonos mennyiségű újrapapír előállítása kevesebb CO2-emisszióval jár.[i]

 

  1. Érdekes, hogy manapság nemcsak fából, de például kőből is állítanak elő papírt. Egy tonna kőpapír gyártásával pedig megspórolható 900 kg CO2-kibocsátás és 60 ezer liter tiszta víz. Európából már a magyar cégek is beszerezhetik a kőpapírt, amely viszont csak tintasugaras, LED és UV technológiájú nyomtatóval működik. A lézeres nyomtatók hevítéses technikáját ugyanis nem tolerálja a termék.[ii]

 

  1. Az ózon már 0,01 és 0,02 ppm koncentráció esetén is érezhető a levegőben, ennél magasabb szinten pedig már a szemet és a felső légutakat is irritálja, valamint fejfájást és a szaglóérzékelés ideiglenes elvesztését okozhatja. Ezért a lézeres nyomtatókhoz és fénymásolókhoz az európai Zöld Iroda Program ózonszűrők felszerelését javasolja az esetleges egészségügyi kockázatok minimalizálása érdekében. Ugyanakkor a tintasugaras nyomtatók nem termelnek ózont, így nem kell szűrőt alkalmazni. [iii]

 

  1. A jelenleg üzemelő zöld irodai tintasugaras nyomtatókkal a világon összesen 18 milliárd KWatt-ot spórolnak, ami megfelel 1 millió elektromos autó feltöltésének. Ezzel 637 ezer tonna CO2 nem kerül a levegőbe, amelyet csak 29 millió lombkorona lenne csak képes semlegesíteni.

 

  1. A tintasugaras nyomtatók működésük során jóval kevesebb hulladékot termelnek mivel nincs szükséges folyamatos karbantartásra és kopó alkatrészek cseréjére: míg egy klasszikus, irodai, lézeres szerkezet átlagosan az élettartama során általában 5 kg-nyi veszélyesnek minősülő hulladékot termel (például a kiürült tonerek és egyéb alkatrészek által), addig a tintasugaras készülékek csupán 5 dkg-ot.

 

A Think Green országos online KUTATÁST indított, amelyben szeretnénk megismerni a munkahelyek környezetbarát tevékenységét. Kérjük töltse ki rövid anonim kérdőívünket és nyerjen zöld ajándékokat! A FELMÉRÉST ITT TÖLTHETI KI!

  

[i]https://global.epson.com/newsroom/2015/news_20151201.html

[ii]https://www.stone-paper.com/en/why-stone-paper/

[iii]http://www.mklu.hu/pdf/ekop_uee/ezik.pdf

A bejegyzés trackback címe:

https://thinkgreen.blog.hu/api/trackback/id/tr5915358312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2020.02.26. 12:52:18

Ennél már csak az a jobb, ha egyáltalán nem kell nyomtatni, mert helyette e-papírt használunk mindenre. Így rengeteg polc és szekrény sem kell a sok irat tárolásához.
Amúgy a cikkből kimaradt, hogy a különböző nyomtatványok újrahasznosítása mennyire anyagigényes, drága és környezetszennyező? A festékes papír a problémásabb vagy a lézeres? No és mi a helyzet az emberi bőrre rátapadó festékek egészségi hatásaival? Mert némelyik reklámújság igencsak befogja az ember kezét. És alig lehet lemosni. Belekerülve a szennyvízbe ez milyen későbbi hatásokkal jár? stb. stb.

Pipas 2020.02.26. 12:52:26

"CO2 nem kerül a levegőbe, amelyet csak 29 millió lombkorona lenne csak képes semlegesíteni"

Kizárt, a szárazföldi növények ugyanis nem semlegesítik a CO2-t.

Pipas 2020.02.26. 12:53:30

" világon összesen 18 milliárd KWatt energiát spórolnak"

Kizárt, a "KWatt" ugyanis nem az energia mértékegysége. :D

Mi.a.gond.a.nickkel 2020.02.26. 13:20:46

1., 6., 7. pontok nagyon tintasugaras lobbi szagúak.
Viszont a tintasugaras nyomtatót üzemeltetni drágább (egy-két extrém külső tartályos talán kivétel), sokkal igényesebb, könnyebben beszárad, és nem vagyok meggyőződve róla, hogy kevesebb hulladékot termel (komplett nyomtatófejet dobunk ki a kukába)

daniel.g 2020.02.26. 14:06:35

Ez most olyan, mintha almát hasonlítanánk a körtéhez, majd megállapítjuk hogy a körtével készült almáspite nem alma ízű. A lézer nyomtató arra való, hogy sok oldalt nyomtassunk rövid időn belül. Teljesen más az energia igénye 400 oldalnak ha minden oldal előtt melegíteni kell, és más ha egyidejűleg nyomtatunk ugyan ennyit. Így az egyszeri melegítés energia igénye 400 felé oszlik (biztos van egy szinten tartás).

A festékekről, csomagolásokról, alkatrészekről és ezek újrahasznosíthatóságáról ne is beszéljünk. Technikailag jobban megéri új tintasugaras nyomtatót venni ha kifogy a patron, mint gyári patront venni bele. A tintasugaras nagyobb szemetet termel.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2020.02.26. 14:06:40

@Mi.a.gond.a.nickkel: Én is így látom. Ok, hogy kevesebb áramot fogyaszt, de mennyi tintát...?

zsoci 2020.02.26. 15:08:34

Ez mind nagyon szep, csakhigy azt az apro tenyt felejti el a cikk, hogy a tintasugaras nyomtatok
Ott vesztik el az elonyt, hogy a tinta nagyobbik resze hulladekbe kerul, egyreszt a fejtisztitas, masreszt a beszaradt patronok miatt. Radasul az elettartamuk maximum egy tizede a lezeres tarsuknak. Szoval az egyetlen kornyezetbarat megoldas, ha nem nyomtatunk feleslegesen.

csúti csüngőhasú tolvaj 2020.02.26. 17:20:29

Nem kicsit szánalmas amikor a nyomtatókhoz nem értő próbál meg promóciós cikket írni. Mindegyik drága, csak máshogy és mindegyik ugyanúgy szennyez, csak más módon.

Terézágyú 2020.02.26. 17:20:36

@steery:
" Így rengeteg polc és szekrény sem kell a sok irat tárolásához."

De ezzel nem lesz kevesebb fa kivágva, mert az emberek akkor is új bútorokat akarnak állandóan.

Egyébként ha meg nem papíron tároljuk, akkor meg merevlemezen, lemezen, felhőben... a felhőt biztosító szerverek mennyi áramot is fogyasztanak...?

Think Green

Életünk során csaknem 90 000 órát töltünk el a munkahelyünkön. Ugye Ön szerint sem mindegy, hogy ez alatt az idő alatt mennyire ügyelünk a környezettudatosságra? A Think Green program célja összegyűjteni mindazokat a Magyarországon működő vállalatokat, amelyek tesznek a zöld változásért és jó példával járnak elöl a környezetvédelem terén is. A Think Green főtámogatója az Epson Magyarország, további támogatók: Unilever Magyarország, WWF Magyarország, Colliers International, Budapest Airport.

süti beállítások módosítása