Rómában már pet-palackért vehetsz metrójegyet

Extra közlekedési ötletek Európa nagyvárosaiból: műanyagmentes metró jegy, gyaloglással termelt villamosáram és napelemként működő bicikliutak.

 roma.jpg

Az utazás az egyik legkörnyezetkárosítóbb tevékenység. A mindennapi közlekedés és az alkalmanként távoli úti célra szóló utazások évente több millió tonna széndioxidot bocsátanak ki a levegőbe. Azonban ma már az országok és városok is rájöttek arra, hogy az embereket új közlekedési alternatívák felé kell terelni.  A repülés és az autózás az, amely leginkább megterheli a környezetünket. Csak a repülőgépek évente 918 millió tonna CO2 kibocsátásért felelnek, és ez a szám 30-40%-kal, dinamikusan bővül évről-évre. Az átlagos belső égésű motorokkal ellátott személygépkocsik pedig Európában a földi közlekedés karbonlábnyomának 60%-ért felelősek, megtett kilométerenként mintegy 4 grammnyi káros anyagot puffogtatva a levegőbe. Ezek ismeretében különösen szükségünk van olyan egyedi ötletekre, amelyek megmenthetik a bolygót a levegőszennyezés okozta klímaváltozástól és egészségügyi következményektől.

Rómában pet-palackkal fizethetünk a metrójegyért

Olaszország és a főváros, Róma soha nem járt élen a zöld változtatások terén, de idén egy fantasztikus újdonsággal lepték meg az örök városba érkező turistákat és helyi lakosokat egyaránt. A római metróhálózatot néhány PET-palackért cserébe ingyenesen használhatja bárki. Nem kell mást tenni, csak összegyűjteni néhány műanyag palackot, és azokat a

San Giovanni metróállomáson beváltani egy-egy metrójegyre a kihelyezett automatáknál. A MyCicero névre hallgató alkalmazás beolvassa a műanyaggyűjtő gép speciális információit majd digitális metrójeggyé alakítja azokat. Így nem csak az autózásnál és motorozásnál jóval környezetbarátabb tömegközlekedésre ösztönzik a város lakóit és az utazókat, de még a műanyag-újrahasznosításért is sokat tesznek. Egyébként mindenki kitörő örömmel fogadta a szolgáltatást, és állandósultak a sorok a palackgyűjtő automaták előtt.

 Londonban még a lépésed is megújuló energiát termel

Londonban viszont a gyalogosok által termelt kinetikus energiát hasznosítják elektromos áramként és ezzel világítanak a West Hamon kerületben. Az ottani metróállomások egy részét ugyanis egy rugalmas gumianyaggal padlózták le, amelyek alatt intelligens járdalapok találhatóak. A Pavegen cég találmányának számító különleges lapok képesek az emberi lépések által keltett mozgási energiát elektromos árammá alakítani. Ezzel pedig a környező közvilágítást látják el. Az újításból a gyalogosok gyakorlatilag nem vesznek észre semmit, viszont így teljesen karbonsemleges módon képződik megújuló, elektromos energia. Óriási sikerrel üzemel a rendszer, így már a brit főváros legnagyobb repterén, a Heathrown is telepítettek hasonló járófelületeket.

 A holland bicikliutak ma már napelemként is működnek

Az köztudott, hogy a biciklizés az egyik legkörnyezetbarátabb közlekedési mód és számtalan előnye van. Európában egyre több városban jelentős erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy minél többen közlekedjenek kétkeréken. Hollandiában és Dániában ez nem is tűnik már nehéz vállalásnak, hiszen Amszterdamban és Rotterdamban is a lakosok 70-80%-a jár biciklivel, és Koppenhágában is 26 kétkerekű pálya üzemel a városon belül, amely hasonló a jól ismert autópályákhoz, csak biciklire lett kitalálva. Igen ám, de ilyen mértékű bicikliközlekedésnél már komoly teret foglalnak el maguk az utak is. Hollandiában ezért manapság egy újfajta bicikliutat fejlesztenek, amely napenergiagyűjtő burkolatból áll. Ezek tulajdonképpen olyan moduláris kerékpárút-rendszerek, amelyek üvegtetejű betonpanelekből állnak, és a két réteg között szilícium napelemeket tartalmaznak. Ezek gyűjtik be a nap energiáját, átlagosanévente 50 kWh-ot négyzetméterenként.

A svájci myClimate projektben semlegesíthetjük a karbon-lábnyomunkat

Svájc myClimate Project néven egy teljes karbonsemlegesítési rendszert dolgozott ki, amely akár a magánemberek és a cégek számára is lehetőséget biztosít a tevékenységünk során kibocsátott CO2 semlegesítésére. Mint ismeretes a CO2 emisszió-kereskedelemben résztvevő országok és nagyvállalatok sokszor kvóták vásárlásával semlegesítik azt a CO2 mennyiséget, amit a levegőbe eregetnek. Ha például egy nagyvállalat kénytelen repülővel utaztatni a munkatársait, akkor jelentősen megterheli a légkört. Ezt viszont CO2 kvóták vásárlásával semlegesítheti, és ezzel tulajdonképpen CO2 csökkentő/kivonó missziókat támogat. Svájc pedig pont ezt a rendszert ültette át a gyakorlatba úgy, hogy magánemberek és kisebb cégek is résztvehessenek benne. A projekt weboldalán bárki kiszámolhatja a saját karbon-lábnyomát (háztartás, közlekedési módok, utazás, repülési idő stb.), majd dönthet arról, hogy ennek fejében milyen kvótát vásárol és milyen széndioxid csökkentő projektet támogat. Így, ha véletlenül mégis repülőre szeretnénk szállni, akkor ezen az oldalon keresztül semlegesíthetjük az utazásunkhoz kapcsolódó légszennyezést is.

 A Think Green országos online KUTATÁST indított, amelyben szeretnénk megismerni a munkahelyek környezetbarát tevékenységét. Kérjük töltse ki rövid anonim kérdőívünket és nyerjen zöld ajándékokat! A FELMÉRÉST ITT TÖLTHETI KI!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://thinkgreen.blog.hu/api/trackback/id/tr8415304122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Think Green

Életünk során csaknem 90 000 órát töltünk el a munkahelyünkön. Ugye Ön szerint sem mindegy, hogy ez alatt az idő alatt mennyire ügyelünk a környezettudatosságra? A Think Green program célja összegyűjteni mindazokat a Magyarországon működő vállalatokat, amelyek tesznek a zöld változásért és jó példával járnak elöl a környezetvédelem terén is. A Think Green főtámogatója az Epson Magyarország, további támogatók: Unilever Magyarország, WWF Magyarország, Colliers International, Budapest Airport.

süti beállítások módosítása