Ismerd meg a méhecskék zöld hoteleit Budapesten!

Egymillió méhecske sorsát biztosítják, közösségi kertet üzemeltetnek és persze fenntartható módon működnek Budapest zöld hotelei.

mehecske.jpg

Budaörs határában tevékenykednek azok a szorgos kis méhek, amelyek a hazai Accor hotelek kaptáraiban élnek. Egymillió méhecske gyűjtögeti a mézet és porozza igen hasznosan a környező vidék növényeit, mintegy 19 kaptárból. Mint ismeretes a méhek igen nagy veszélynek vannak kitéve az egész világon: egyrészt bizonyos növényvédő szerek másrészt különböző vérszívó paraziták is tizedelik állományukat, pedig a világ 100 legfontosabb növényének 70%-át ők porozzák be. Ezért döntött úgy az Accor, hogy örökbe fogadnak néhány kaptárat, ráadásul az így megtermelt évi 20 kg-nyi mézet feltálalhatják a vendégeiknek. Péter Dávid employer branding koordinátor elmondta: „Ez is egy tökéletes példa arra, hogy az Accor szállodái miként próbálnak egy fenntartható, környezetbarát működést megvalósítani, mindenhol a helyi viszonyokhoz alkalmazkodva. Egy másik kiváló ötlet erre az a közösségi kert, amely az Ibis Budapest Citysouth szálloda mellett található és ahol több, mint 100 környélbeli lakó gondozhatja saját kis konyhakertjét. Mind a munkatársaink, mind a vendégeink, mind pedig a hotelek környékén lakók nagyon szeretik ezt a projektet, ami nem csak közelebb hozza egymáshoz az embereket és közösségépítő ereje van, de környezetbarát is.”

Ezek a színes ötletek egyébként szervesen kapcsolódnak a nemzetközi Accor lánc fenntarthatósági stratégiájához, a Planet 21 programhoz, amely számtalan területre terjed ki. Ezzel kapcsolatban Péter Dávid kifejtette: „Ez egy átfogó rendszer, amely nem csak a környezettudatosságot célozza meg, de részletesen végigveszi a működés minden aspektusát: kezdve a kollégáink elkötelezettésének folyamatos növelésétől a helyi közösségekkel kialakított kapcsolaton keresztül, az esélyegyenlőség kérdéseink át egészen a konkrét támogatási programokig, amik középpointjában mindig is a fenntartható jövő áll. Sokrétű program, amely folyamatosan változik. Korábban például vállaltuk, hogy az Accor hotelek többsége 2020-ra olyan fenntartható épületben fog működni, amelyek alacsony széndioxidkibocsátással rendelkeznek, így a karbon lábnyom minimalizálása mára már egy elérhető cél lett számunkra. De ide tartozik az is, hogy a vendégeinket is ösztönözzük a környezettudatos viselkedésre: ilyen kezdeményezés, hogy bárjaikban lefogyasztható voucherrel jutalmazzuk azokat a szállodavendégeket, akik nem kérnek jelentősebb környezeti terheléssel járó szolgáltatásokat, így minden nap friss törölközőt és napi takarítást. Ezen kívül pedig jelentős figyelmet fordítunk az éttermeink és konyháink környezettudatos és organikus működésére is.”

A gasztronómia területén kilenc konkrét pontban fogalmazták meg a céljaikat. Átlagosan 30%-kal kívánják csökkenteni az étteremben keletkező szerves hulladékot, az ételmaradék hasznosításával, újra felhasználásával. „Ez persze egy hosszú folyamat, amiben nagyon fontos szerepe van a vendégeink edukációjának is, hiszen leginkább tőlük függ, hogy például egy svédasztalos étkezésnél mennyi maradék keletkezik” – teszi hozzá Péter Dávid. Fontos gasztronómiai célkitűzése a szállodaláncnak, hogy organikus alapanyagokból igyekeznek dolgozni, helyi termelőktől szerzik be az élelmiszerek nagy részét, és a gyümölcs és zöldségkínálatuk 75%-a szezonális termék. A beszállítók közül pedig igyekeznek azokat kiválasztani, akik etikusan állnak hozzá az állattartáshoz, ráadásul az éttermekben nem szolgálnak fel veszélyeztetett és ritka halfajokat. Mindemellett a kávé és a tea is megbízható forrásokból származik, valamint igyekeznek az egészségügyi előírásokra is ügyelni a menü megtervezése során, így például a csökkentett cukor és sóhasználatra. Ezek ismeretében nem kérdés, hogy a vendéglátóegységekben már nem használnak műanyagot sem.

david_peter.jpg

Péter Dávid az Accor Hotelek, employer branding koordinátor

Péter Dávid szerint a külföldi vendégek jórésze már most elvárja a környezettudatos működést a hotelektől: „S bár itthon még Nyugat-Európához képest még gyerekcipőben jár a zöld gondolkodás és viselkedés, egyre több biztató jelet lehet tapasztalni ezen a téren is. A fiatalabb korosztályok például jóval nagyobb hangsúlyt fektetnek a zöld megoldások keresésére és sokkal környezettudatosabbak a szüleiknél. Az Accornál mi úgy gondoljuk, hogy ha egy cég nem ügyel a környezetvédelemre és nem fenntartható módon működik, akkor az előbb-utóbb piaci hátrányba kerül. Nekünk, mint szállodaipari cégnek pedig nem csak fontos a társadalmi szerepvállalás, de kötelező is, hiszen a munkánk középpontjában az emberek állnak, és nem hagyhatjuk figyelmen kívül az emberek véleményét, igényeit és környezetét.”

Ha érdekel a környezetvédelem, akkor gyere el az ingyenes Think Green Meetupra november 14-én vagy november 27-én, regisztráció: www.thinkgreenmeetup.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://thinkgreen.blog.hu/api/trackback/id/tr1515301224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Think Green

Életünk során csaknem 90 000 órát töltünk el a munkahelyünkön. Ugye Ön szerint sem mindegy, hogy ez alatt az idő alatt mennyire ügyelünk a környezettudatosságra? A Think Green program célja összegyűjteni mindazokat a Magyarországon működő vállalatokat, amelyek tesznek a zöld változásért és jó példával járnak elöl a környezetvédelem terén is. A Think Green főtámogatója az Epson Magyarország, további támogatók: Unilever Magyarország, WWF Magyarország, Colliers International, Budapest Airport.

süti beállítások módosítása