Legyen zöld az iroda!

Tudta, hogy a nyersanyagok és erőforrások 40%-át irodák használják fel? Így a környezetvédelem egyik leghatékonyabb módja azok zöldítése.

ego.jpg

Ma már nem kérdés, hogy a vállalatok számára többféle szempontból is fontos a környezetvédelem. A munkatársak, a fogyasztók és a vállalati partnerek is egyaránt elvárják minden cégtől, hogy fenntartható módon működjön, azaz ne terhelje a környezetet. A gyárak, üzemek, termelő egységek esetében általában törvények és rendeletek, részletesen kidolgozott iparági ajánlások szabályozzák ezt a kérdést, ugyanakkor az irodák működésével hivatalosan senki nem foglalkozott. Hiánypótlóként jött létre az European Green Office program évekkel ezelőtt, amelyet nálunk Zöld Iroda néven ismernek.

Mi a Zöld Iroda program?

Az európai Zöld Iroda program célja, hogy segítséget nyújtson az irodaüzemeltetőknek, nagyvállalatoknak és KKV-knak egyaránt abban, hogy miként kezdjék el az irodák környezetbarátabbá tételét. Az Unió által támogatott kezdeményezés immár hat országban, köztük Magyarországon is működik a KÖVET Egyesület jóvoltából, és számtalan szolgáltatást kínál. Létrehoztak egy irodai ÖKO-lábnyom kalkulátort, amely egy online alkalmazás az adott munkahely fejlődésének és állapotának felmérésére, kiadták az EGO kézikönyvet, amely a legfontosabb zöld tudnivalókat tartalmazza, felállították a zöld ellenőrző listát, amelyben bármely iroda önmaga kiértékelheti saját zöld teljesítményét. Emellett valós és virtuális képzéseket szerveznek irodai környezetvédelem témában azoknak, akik zöld irodai koordinátori feladatokat látnak el vagy ezzel szeretnének foglalkozni.

Mit tartalmaz a Zöld Iroda minősítés?

A résztvevő vállalatok egyébként pályázhatnak is a zöld iroda cím elnyerésére, amely tulajdonképpen egy tanúsítvány. A zöld iroda címhez szükséges elvárások alapvetően két fő csoportra oszthatók: egyrészt menedzsment jellegű vállalásokra, ide tartoznak például a céges szintű vállalások, a CO2 emissziós célok vagy éppen a munkatársak környezettudatosságát célzó zöld edukációs programok. Másrészt működést érintő alapelvekre, ilyen például az energiagazdálkodás, a nyomtatókat, irodai berendezéseket érintő környezetvédelmi ajánlások vagy a hulladék kérdése.

Hogyan nyerhető el a Zöld Iroda Tanúsítvány?

A Zöld Iroda Tanúsítványhoz kapcsolódó feladatok:

  • A Zöld Irodát üzemeltető cégnek méretétől függően rendelkeznie kell egy, vagy több koordinátorral
  • Minden esetben meg kell fogalmazni az iroda üzemeltetési politikáját, amelyet meg kell ismertetni minden munkatárssal
  • A Zöld Iroda működését félévente felül kell vizsgálni, célokat kell kitűzni és ezeket folyamatosan figyelemmel kell követni
  • A Zöld Iroda Tanúsítványt kétévente meg kell újítani, amihez egy ismételt, átfogó audit szükséges.
  • Elengedhetetlen a dolgozók képzése, tudatosságuk mélyítése.
  • A Zöld Irodát üzemeltető szervezetnek éves eredményeiről és céljairól egy rövid kérdőíves formátumban (elektronikusan) jelentést kell tennie.

Hogyan zajlik a minősítés?

A Zöld Iroda programba jelentkező irodák, szervezetek először kitöltik az egyesület által megadott kiértékelő tesztet. Ez egy pontozással működő lista, amely pontos képet ad arról, hogy a cég milyen környezetvédelmi lépéseket tett eddig, és milyen területeken szükséges a fejlődés. A szerződéskötést és feladatok ütemezését egy helyszíni audit követi, és természetesen pótauditra is lehetőség van abban az esetben, ha valamilyen fontos kritériumnak nem sikerült megfelelni már az első alkalommal. Ezután az adott munkahely használhatja a Zöld Iroda logót és tanúsítványt. A minősítési folyamatot egyébként kétévente ismételten el kell végezni.

A Think Green országos online KUTATÁST indított, amelyben szeretnénk megismerni a munkahelyek környezetbarát tevékenységét. Kérjük töltse ki rövid anonim kérdőívünket és nyerjen zöld ajándékokat! A FELMÉRÉST ITT TÖLTHETI KI!

A bejegyzés trackback címe:

https://thinkgreen.blog.hu/api/trackback/id/tr515348284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2019.12.11. 18:59:35

Zöld iroda = homeoffice. A polgárnak nem kell naponta 1-2 órát utazni a városban, annak minden következményével, az irodát nem kell felépíteni, fûteni.

2019.12.12. 08:48:23

Nekem kicsit túlzónak tűnik az a 40 %. A víz negyven százalékát irodákban használják fel, nem a mezőgazdaságban vagy az iparban?

greeny74 2019.12.12. 08:53:36

@roli101: Köszönjük, hogy olvassa a blogunkat! Valóban igaza van, a víz nagy részét az ipar és a meződazdaság használja fel, ugyanakkor itt egy általános adatról szól, amibe az energiafelhasználás, az egyéb alapanyagok, még az élelmiszer is (amit elfogyasztanak az irodai dolgozók), a ruhájuk, mind-mind beletartozik a maga karbonlábnyomával és energia- illetve vízszükségletével és egyéb nyersanyagszükségletével. Az adat egyébként World Resources Institute adataiból származik.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.12.12. 10:08:29

@roli101: szerintem is túlzás.

@greeny74: az étel és ruha, ami irodatol függetlenül is elfogy? Egy link illene ide.

greeny74 2019.12.12. 10:24:05

@droid_: Érdemes a cikkben szereplő linkeket is átolvasni, milyen nagyon sok területet érint egy iroda működése és hogyan jöhet ki ez az érték. Több dokuemtumot is befűztünk, amennyiben érdekli Önöket bővebben ez a téma.

CCnick 2019.12.13. 06:31:02

@greeny74: Cikk? Jó lesz ez blogposztnak is. Kerestem a posztba "befűzött" dokumentumokat de nem találtam sehol.

greeny74 2019.12.13. 06:36:03

@CCnick: Köszönjük, hogy olvassa a blogot. Bemásoltam a linkeket, amelyekből a cikkben is szerepelnek adatok.
Remélem így tudtam segíteni.
www.mklu.hu/pdf/ekop_uee/ezik.pdf
kovet.hu
www.zoldiroda.hu
www.wri.org/search/site/office

Thinkgreen 2019.12.14. 12:04:21

@midnight coder: Ennyire nem egyszerű kérdés a környezetvédelem. Pl egy 100 fős cég esetében melyik a kisebb környezeti terhelés, ha mindenki fűti otthon a lakást 21-2-3 fokra vagy ha egy iroda van fűtve központilag? Ugyanezt végig lehet számolni az összes közművel és azok amortizációjával és annak gyakoribb felújítási terhelésével.
És nem beszélve a munkajogi kérdésekről.

Tehát nincs olyan 1 megoldás ami jó megoldás. A homeoffice jó megoldás részben, mint ahogy azt már használják is sokan.

Think Green

Életünk során csaknem 90 000 órát töltünk el a munkahelyünkön. Ugye Ön szerint sem mindegy, hogy ez alatt az idő alatt mennyire ügyelünk a környezettudatosságra? A Think Green program célja összegyűjteni mindazokat a Magyarországon működő vállalatokat, amelyek tesznek a zöld változásért és jó példával járnak elöl a környezetvédelem terén is. A Think Green főtámogatója az Epson Magyarország, további támogatók: Unilever Magyarország, WWF Magyarország, Colliers International, Budapest Airport.

süti beállítások módosítása