Így spórolj az árammal!

Sok módszer létezik arra, hogy miként lehet egy iroda vagy lakás energiafelhasználása kisebb. Íme néhány zöld és pénztárcabarát praktika.

shutterstock_793595989.jpg

Forrás: saját fotó

A környezetszennyezés csökkentésének egyik leghatékonyabb módja az irodák esetében az energiafelhasználás mérséklése, mely ráadásul a vállalkozás kiadásait is pozitívan befolyásolja. Cikkünkben igyekeztünk egy csokorba gyűjteni a lehető legtöbb energiafelhasználást csökkentő ötletet a legolcsóbbtól a komoly – de hamar megtérülő – megoldásokig. Jó szemezgetést!

  • Válasszunk laptopokat az asztali gépek helyett!

Bár sokban függ a cég profiljától, de a legtöbb esetben az irodákban az energiafelhasználás tetemes részéért a gépek – számítógépek, kijelzők, stb. – felelnek. Így minden más környezetkímélő lépés előtt a gépállományt kell a lehető legkisebb fogyasztásúra cserélni. Bár az egyes képernyőtípusok és számítógépek között gyártótól függően jelentős különbségek lehetnek, általánosságban elmondható, hogy a laptopok körülbelül 80%-kal energiatakarékosabbak, mint hasonló teljesítményű asztali társaik, illetve a LED képernyők körülbelül 20%-kal kevesebb áramot vesznek fel, mint az LCD monitorok.

  • A tintasugaras nyomtatók sokkal kevesebbet fogyasztanak lézeres társaiknál!

Ma már léteznek olyan tintasugaras Workforce nyomtatók, amelyek 96%-kal kevesebb áramot használnak fel klasszikus lézersugaras társaiknál. Egy-egy nagyobb nyomtatócsere-program tetemes energiamennyiséget spórolhat meg a cég számára. Miért ne lehetne a következő beszerzés egyik fontos kritériuma az alacsonyabb fogyasztás?

  • Az adattárolás zöld útja a felhőszolgáltatások használata!

Bár manapság még rengeteg cég üzemeltet saját szerverfarmot adatai tárolására, egyre többen döntenek a felhőszolgáltatások igénybevétele mellett. Ez utóbbiak ugyanis számos gyakorlati előnyük mellett jóval környezetbarátabbak is, mivel kevesebb energiát használnak fel egy-egy adatra vetítve, mint a céges hardware-ek. Egy becslés szerint, ha a világon minden adatot felhőkben tárolnának, akkor 2020-ig 38%-kal csökkenne globális szinten az adattárolás energia-felhasználása.

  • Menedzseljük okosan az irodai gépek stand by idejét!

A számítógépek, kijelzők, nyomtatók és más irodai gépek a készenléti üzemmódjukban a használat közbeni áramfelvételükhöz képest minimális fogyasztást produkálnak, de a legtakarékosabb megoldás az, ha nincs szükség a működésükre – például éjszaka – akkor nem is működnek, még készenléti módban sem. Első lépésként egyszerűen kérjük meg a dolgozókat, hogy áramtalanítsák a gépeiket távozás előtt. Ezt a folyamatot számos eszközzel menedzselhetjük automatikusan is, ami jóval hatékonyabb: léteznek már időzített elosztók, amelyek munkaidőn kívül automatikusan kikapcsolják a rájuk kötött berendezéseket, a hálózat önmagában is átalakítható a szállodákban használt módszer szerint, azaz az ajtó bezárása vagy riasztó aktiválása automatikusan áramtalanít mindent, amit csak lehet. A standby fogyasztáson azzal is spórolhatunk, ha az olyan eszközökből, melyeknél nem fontos a legmagasabb minőség, kombinált gépeket veszünk (így azok csak egy standby fogyasztást produkálnak).

  • Válasszunk LED-es fényforrásokat kompakt fénycsövek helyett!

A gépeken kívül a világítás a másik legnagyobb energiafogyasztó. A kormány nemrégiben hozta nyilvánosságra a kompakt és LED-es fényforrások összehasonlító vizsgálatát, amelyből kiderült: ha egy 11 W-os kompakt fénycsövet (~1000Ft) egy 6 W-os LED fényforrással (~3000Ft) váltunk ki, akkor a plusz költség körülbelül 450 napos folyamatos üzem után térül meg. A névleges élettartam – amely a LED-es fényforrások esetében átlagosan háromszor nagyobb – figyelembevételével pedig összességében 45 %-os energia megtakarítást érhetünk el a LED-es technológiára váltással. Emellett kerülni kell a felesleges világítást, ha lehet automatizált megoldásokkal: a mosdókba, konyhákba szereltessünk mozgásérzékelőt, az iroda világítását pedig vezérelheti egy szürkületérzékelő is.  Szintén érdemes lehet az irodai falak színét is alárendelni az energiafogyasztás csökkentésének. Minél közelebb kerülünk a fehér színhez annál több fényt ver vissza a felület. Ezzel maximálhatjuk a természetes fény használatát.

  • Kérjünk tanácsot egy energia auditortól!

Ma Magyarországon a nagyvállalatok számára kötelező az energia audit elvégeztetése minden évben. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy egy erre szakosodott auditor felméri az adott cég energiafelhasználási gyakorlatát és pontosan kiszámolja, hogy hol és miként lehetne azon csökkenteni. Bár ezt az utat nálunk jórészt a törvény hatálya alá tartozó multik és nagyvállalatok veszik igénybe, léteznek olyan energia audit ügynökségek, amelyek KKV-megbízást is teljesítenek. Így profira bízhatjuk a szükséges változtatásokat.

 A Think Green országos online KUTATÁST indított, amelyben szeretnénk megismerni a munkahelyek környezetbarát tevékenységét. Kérjük töltse ki rövid anonim kérdőívünket és nyerjen zöld ajándékokat! A FELMÉRÉST ITT TÖLTHETI KI!

A bejegyzés trackback címe:

https://thinkgreen.blog.hu/api/trackback/id/tr2015229512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

]{udarauszkasz 2019.11.16. 15:47:01

A ledes fenyforrasok jo resze tonkreteszi a szemet, ha kesobb jo sok tappenzt szeretne fizetni a ceg, akkor nyugodtan. A darabos, diszkret fenyspektrum a szinlatast is karositja.
Adatvedelmi szempontok miatt a felhoszolgaltatas nem nyero.
Ehelyett olyan halozati hattertarak kellenek, amelyek mondjuk muszak vegen leallnak, es a kovetkezo nap elejen ujraindulnak.
A laptopos megoldassal egyetertek, de egy franko oledes laptop ara eleg huzos meg.

KékFény6 2019.11.17. 15:00:46

"11 W-os kompakt fénycsövet (~1000Ft) egy 6 W-os LED fényforrással (~3000Ft)"
Kb. 10 éve lehetett egy kompakt fénycső 1000 Ft... Ezeket az árakat nyugodtan lehet osztani 3-4-gyel...

midnight coder 2019.11.20. 15:08:29

"általánosságban elmondható, hogy a laptopok körülbelül 80%-kal energiatakarékosabbak, mint hasonló teljesítményű asztali társaik"

Nem igazán. Azt lehet elmondani, hogy az átlag üzleti laptop teljesítménye lepkefing, de ez mondjuk szöveget szerkeszteni, vagy kisebb excelt piszkálni pont elég. De ha teljesítmény kell, akkor érdemes megnézni Pl. a gép processzorát illetve ha számít a grafikus teljesítmény akkor a beépített videokártya képességeit a "hasonló teljesítményû" laptopokhoz képest. Különösen annak fényében, hogy a laptopokban ezeket utólag nem nagyon lehet cserélni.

"illetve a LED képernyők körülbelül 20%-kal kevesebb áramot vesznek fel, mint az LCD monitorok"
Cserébe az LCD monitorod jó eséllyel 20 év múlva is LCD monitor lesz. Ami az organikus ledre nem feltétlenül igaz.

"A tintasugaras nyomtatók sokkal kevesebbet fogyasztanak lézeres társaiknál"
Cserébe hajlamosak a beszáradásra. Persze, ha naponta nyomtatsz akkor a tintás is lehet jó, de ha havonta csinálsz egy-két számlát, akkor a lézerrel valószínûleg jobban jársz.

"Ez utóbbiak ugyanis számos gyakorlati előnyük mellett jóval környezetbarátabbak is, mivel kevesebb energiát használnak fel egy-egy adatra vetítve, mint a céges hardware-ek."
Azért ezt is célszerű az adott feladatra kiszámolni valakinek, aki ért hozzá. Általában igaz, hogy a felhőzés sok scenarioban takarékosabb, nem nem feltétlenül mindegyikben.

greeny74 2019.11.20. 15:11:18

@midnight coder: Köszönjük, hogy olvassa a blogunkat. A nyomtatókkal kapcsolatos megállapításaihoz szeretnénk egy-két kiegészítést tenni. A tinta beszáradása volt az elmúlt évek fejlesztésének egyik lényegi pontja, így a mai tintasugaras techonlógiánál már nincs beszáradás. Ezt ma már több száz kis- és nagyvállakozás, az állami szektor igen jelentős szereplői többéves tapasztalattal a hátuk mögött meg tudják erősíteni.
természetesen nagyon régen ez is előfordult (bár jelentős részben a nem eredeti festékanyagok okozták a problémát), de a fejlesztések következtében a mai gépeknél a 3 vagy akár 5 éves garanciakiterjesztés a tinta-beszáradásra is vonatkozik!

Think Green

Életünk során csaknem 90 000 órát töltünk el a munkahelyünkön. Ugye Ön szerint sem mindegy, hogy ez alatt az idő alatt mennyire ügyelünk a környezettudatosságra? A Think Green program célja összegyűjteni mindazokat a Magyarországon működő vállalatokat, amelyek tesznek a zöld változásért és jó példával járnak elöl a környezetvédelem terén is. A Think Green főtámogatója az Epson Magyarország, további támogatók: Unilever Magyarország, WWF Magyarország, Colliers International, Budapest Airport.

süti beállítások módosítása